Driftsinntektene falt sammenlignet med samme periode i fjor. Markedsaktiviteten har vært noe lavere og leveransevolumene gikk ned for alle tre divisjonene. Hovedårsaken til nedgangen i driftsinntektene er redusert aktivitetsnivå innen Byggsystemer. Resultatmessig har Timber-divisjonen hatt et vesentlig svakere kvartal enn på samme tid i fjor på grunn av prisfallet i det internasjonale skurlastmarkedet. For Wood var markedsprisene fortsatt noe høyere enn på samme tid i fjor. Produksjonsvolumene innen den tremekaniske delen av konsernet er også redusert sammenlignet med fjoråret, både i kvartalet og akkumulert. Det er igangsatt tiltak for å tilpasse aktivitets- og kostnadsnivået til de rådende markedsforholdene, men resultatutviklingen stiller krav til ytterligere effektivitetsforbedrende tiltak ved flere enheter. Som en følge av beslutningen om å avvikle driften ved Moelven Eidsvold Værk AS, er driftsresultatet belastet med kostnadsavsetninger på til sammen NOK 17,0 mill. Driftsresultatet for tredje kvartal 2018 er belastet med NOK 16,0 mill. knyttet til avviklingen av Moelven Are AS.
FIFO-prinsippet krever at varelagerkalkylene justeres i takt med utviklingen i råvarekostnaden. Sammen med oppdatering av virkelig verdi-vurderinger av varelagerbeholdningene har dette påvirket driftsresultatet med til sammen minus NOK 13,2 mill i kvartalet (pluss 27,2). Akkumulert nedjustering er også minus NOK 13,2 mill. mens det akkumulert per 30.9.2018 var pluss NOK 69,0 mill. Postene har ingen kontantstrømeffekt.
Konsernet benytter finansielle instrumenter til sikring mot kortsiktige variasjoner i valutakurser, renter og kraftpriser. Ikke-kontante poster knyttet til markedsverdivurdering av urealiserte sikringsinstrumenter utgjorde minus NOK 17,1 mill i kvartalet (pluss 15,1) og akkumulert minus NOK 27,6 mill (pluss 65,1). For tredje kvartal inkluderer beløpene basisswap-effekter på NOK 0,0 mill (minus 3,1) og akkumulert pluss NOK 17,6 mill (pluss 26,4). Basisswapper er sikringsinstrumenter som sett over den totale løpetiden har en markedsverdiendring lik null, og hvor den regnskapsmessige effekten derfor reverseres over tid.
I løpet av tredje kvartal er det gjennomført investeringer på totalt NOK 120,9 mill (99,8) og akkumulert for årets tre første kvartaler NOK 349,2 mill (291,2). Økningen i investeringstakten skjer i henhold til investeringsprogrammet i konsernets strategiplan. Avskrivningene i kvartalet var NOK 75,6 mill (74,5) og akkumulert NOK 228,6 mill (215,3). Ved utgangen av tredje kvartal var konsernets samlede eiendeler bokført til NOK 5 665,7 mill (5 314,3). I tillegg til høye investeringer i 2019/2018 og regnskapseffektene av implementeringen av IFRS 16 – Leasing, er økte lagerbeholdninger hovedårsaken til økningen i totalkapitalen.
Kontantstrøm fra operasjonell aktivitet i tredje kvartal var NOK 293,7 mill (362,8), tilsvarende.
NOK 2,27 per aksje (2,80). Tilsvarende for årets tre første kvartaler var NOK 314,6 mill (480,4), som gir NOK 2,43 (3,71) per aksje. Endringen sammenlignet med fjoråret skyldes naturlige svingninger i arbeidskapitalposter. Kontantstrøm fra arbeidskapitalposter var NOK 198,4 mill i tredje kvartal (180,1), og minus NOK 115,5 mill. akkumulert (minus 70,2).
Netto rentebærende gjeld var NOK 1 163,8 mill (644,8) ved utgangen av tredje kvartal. Finansiell leasing er inkludert i netto rentebærende gjeld med NOK 209,9 mill (13,6). Økningen skyldes balanseføring av alle leie- og leasingavtaler i henhold til IFRS 16 – Leasing, som ble implementert fra og med 1. januar 2019. Likviditetsreserven var NOK 920,7 mill (1 235,0). I konsernets hovedfinansiering varierer tilgjengelig låneramme i takt med de naturlige svingningene i konsernets kapitalbinding over året.
Egenkapitalen ved utgangen av tredje kvartal var NOK 2 360,9 mill (2 253,4) som tilsvarer NOK 18,2 (17,40) per aksje. Egenkapitalandelen var 41,7 prosent (42,4). Utbyttet for foregående år på NOK 1,74 (0,68) per aksje, totalt NOK 225,4 mill (88,1) ble utbetalt og belastet egenkapitalen i andre kvartal inneværende år. Deler av konsernets egenkapital er knyttet til eierskapet i utenlandske datterselskaper, hovedsakelig i Sverige, og er dermed eksponert mot variasjoner i valutakursene. Omfanget og konsekvensene av sannsynlige kursvariasjoner ligger innenfor en akseptabel risikoramme. I tredje kvartal medførte kursvariasjonene en urealisert endring av egenkapitalen på NOK 11,1 mill (8,0). Akkumulert var endringen minus NOK 52,8 mill (minus 90,2). Omkring halvparten av konsernets eiendeler er bokført i SEK. Totalbalansen endrer seg derfor også med valutakursen, og egenkapitalandelen i prosent blir dermed mindre påvirket av kurssvingninger enn den nominelle egenkapitalen.
Aktiviteten i verdensøkonomien har avtatt noe. Handelskonflikten mellom USA og Kina pågår fortsatt, og situasjonen omkring Brexit er uavklart. Flere sentralbanker har allerede gjennomført rentekutt og andre tiltak for å stimulere økonomien. I Norge ligger fastlandsøkonomien på et normalt aktivitetsnivå, mens aktiviteten i Sverige har falt tilbake. Europa for øvrig har fortsatt en marginal positiv veksttakt.
Usikkerheten knyttet til UK er fortsatt stor. Konsekvensene av en hard Brexit kan bli betydelige endringer i handelen med UK, med mulige ringvirkninger for resten av Europa. Moelven har gjennomført tiltak for å redusere risikoen knyttet til dette.
I USA er økonomien fortsatt i bedring selv om veksttakten er lavere og usikkerheten større enn før. Moelven har kun unntaksvis leveranser til USA, men konsernet påvirkes positivt gjennom en bedret global markedsbalanse. Veksttakten i Kina og Japan er avtagende og til en viss grad preget av den pågående handelskrigen mellom Kina og USA. I Asia for øvrig er det tegn til økende aktivitet. Midtøsten og Nord-Afrika er viktige eksportmarkeder for Moelven, men er stadig preget av forhold som vanskeliggjør internasjonal handel. Det forventes fortsatt en positiv og stabil utvikling i etterspørselen etter industritre internasjonalt.
NOK og SEK er svekket mot de fleste valutaer. Dette styrker konkurransekraften på eksportmarkedene.
I Norge forventes etterspørselen etter videreforedlede varer i 2019 å bli på nivå med 2018, men med regionale forskjeller. Byggeaktiviteten i og rundt de store byene ventes å holde seg høy. I Sverige er behovet for nye boliger fortsatt stort, men aktiviteten i nybyggmarkedet er som i Norge fallende. Ordresituasjonen for byggmodulvirksomheten er fortsatt svak, og det tar lang tid å få endelig avklaring på de prosjektene som er ute i markedet. ROT-markedet viser fortsatt et godt aktivitetsnivå. Økende interesse for tre som byggemateriale bidrar til å opprettholde aktivitetsnivået.
Tømmerlagrene og tilgangen på tømmer ved inngangen til fjerde kvartal 2019 er tilfredsstillende . I Sverige har imidlertid økt avvirkning av gran for å unngå barkbilleangrep, medført en viss reduksjon i tilgangen på furutømmer. Det er fortsatt en viss usikkerhet knyttet til videre utvikling i markedet som følge av billeangrepene. I tillegg påvirkes situasjonen av store stormfellinger i enkelte geografier i Europa.
Konsernets sammensetning, med divisjoner som påvirkes ulikt av konjunktursvingninger og enheter som opererer på ulike markeder, gir konsernet et godt utgangspunkt for videre forbedringer. Konsernet har en langsiktig målsetting om en avkastning på sysselsatt kapital på 13 prosent over en konjunktursyklus. Deler av det strategiske programmet for driftsforbedring og strukturering av konsernet forseres for å imøtegå en svakere konjunkturutvikling enn det som er lagt til grunn i strategiplanen. Dette vil bidra til fortsatt styrket lønnsomhet i den underliggende driften. Styret anser soliditet og langsiktig likviditetstilgang som tilstrekkelig til å kunne gjennomføre nødvendige tiltak for å utvikle konsernet i henhold til strategiplanen. For 2019 forventer styret et lavere aktivitetsnivå enn i 2018 for flere av markedssegmentene og samlet sett et svakere resultat som følge av konjunkturutviklingen.