På det internasjonale skurlastmarkedet, som omfatter det vesentlige av konsernets eksport, var etterspørselen tilfredsstillende i andre kvartal. Markedsbalansen er bedret etter at den samlede produksjonen ble redusert gjennom fjerde kvartal 2019 og første kvartal inneværende år. Markedsprisene var lavere enn i samme kvartal i fjor. For de eksportrettede enhetene, som hovedsakelig tilhører divisjon Timber, har svake valutaer i både Sverige og Norge bidratt til å opprettholde konkurransekraften internasjonalt. Samlet var leveransevolumene fra Timber-divisjonen høyere enn i tilsvarende periode i 2019.
Tilgangen på skogsråvarer var god i andre kvartal. Ved utgangen av kvartalet var tømmerlagrene som planlagt noe lavere enn på samme tid året før. Prisene for sagtømmer var lavere enn i tilsvarende periode i fjor både i Norge og Sverige. Høy tilgang på flis- og fiberprodukter har medført en viss nedgang i prisene til nivåer noe under samme periode i fjor i både Norge og Sverige.
Aktiviteten innen byggevarehandelen i Skandinavia var høyere enn i andre kvartal i fjor. Igangsettingen av nye boliger har falt i både Norge og Sverige. ROT-markedet – spesielt forbrukersegmentet – har imidlertid hatt et meget høyt aktivitetsnivå, og bidratt til at leveransene fra Wood-divisjonen var høyere enn i tilsvarende periode i 2019.
For Byggsystemdivisjonen gjorde lavere etterspørsel etter modulbaserte leilighetsbygg det nødvendig å redusere produksjonskapasiteten allerede i 2019. Ordresituasjonen er forbedret i løpet av 2020, men det er foreløpig ikke grunnlag for å øke produksjonskapasiteten. Innen bygg og anlegg, infrastruktur og mindre prosjekter har aktiviteten vært tilfredsstillende.
Driftsinntekter og -resultat økte sammenlignet med samme periode i fjor som følge av økt aktivitetsnivå, hovedsakelig for Wood-divisjonen, men også Timber og Byggsystemer har hatt høyere leveranser enn i tilsvarende periode i fjor. Andre kvartal var en driftsmessig god periode, men utsetting av planlagte investeringsprosjekt har gitt noe økte kostnader til vedlikehold. Det generelle kostnadsnivået er fortsatt for høyt ved en del enheter, og dette stiller krav til ytterligere effektivitetsforbedrende tiltak.
FIFO-prinsippet krever at varelagerkalkylene justeres i takt med utviklingen i råvarekostnaden. Sammen med oppdatering av virkelig verdi-vurderinger av varelagerbeholdningene har dette forbedret driftsresultatet med til sammen NOK 37,7 mill i kvartalet (minus 10,3) og NOK 8,3 mill for første halvår (0,1). Postene har ingen kontantstrømeffekt.
Konsernet benytter finansielle instrumenter til sikring mot kortsiktige variasjoner i valutakurser, renter og kraftpriser. Ikke-kontante poster knyttet til markedsverdivurdering av urealiserte sikringsinstrumenter utgjorde pluss NOK 66,2 mill i kvartalet (minus 4,6) og for første halvår minus NOK 25,0 mill (minus 10,0).
Resultat før skatt ble NOK 230,5 mill mot NOK 147,1 mill i andre kvartal 2019. Hovedårsakene til forbedringen er bedret resultat innen Wood, samt en positiv utvikling i markedsverdier på urealiserte finansielle sikringsinstrumenter. For første halvår ble resultat før skatt NOK 200,1 mill mot NOK 247,2 mill i samme periode i 2019.
I løpet av andre kvartal er det gjennomført investeringer på totalt NOK 68,0 mill (171,5) og akkumulert for første halvår NOK 135,6 mill (228,4). Investeringsprogrammet i konsernets gjeldende strategiplan innebærer en reduksjon i investeringsnivået sammenlignet med 2019. I tillegg er det som følge av usikkerheten som Covid-19 pandemien medfører, besluttet at nykontrahering av større investeringsprosjekter utsettes inntil situasjonen er mer avklart.
Avskrivningene i kvartalet var NOK 83,2 mill (76,3) og akkumulert for første halvår NOK 163,0 mill (154,3). Ved halvårsskiftet var konsernets samlede eiendeler bokført til NOK 6 223,8 mill (6 035,1). I tillegg til høye investeringer i 2018/2019 og regnskapseffektene av implementeringen av IFRS 16 – Leasing, er økt fordringsmasse som følge av høyt aktivitetsnivå hovedårsaken til økningen i totalkapitalen. Siden omkring halve balansen er bokført i fremmed valuta, hovedsakelig SEK, bidrar en svak norsk krone også til økningen av totalkapitalen.
Kontantstrøm fra operasjonell aktivitet i andre kvartal var NOK 392,4 mill (179,3), tilsvarende NOK 3,03 per aksje (1,38). Tilsvarende for første halvår var NOK 178,6 mill (20,9), som gir NOK 1,38 (0,16) per aksje. Endringen sammenlignet med fjoråret skyldes naturlige svingninger i arbeidskapitalposter, hvor spesielt realisering av varelagre har vært høyere enn normalt. Kontantstrøm fra arbeidskapitalposter var NOK 172,8 mill i andre kvartal (minus 12,3), og minus NOK 151,4 mill akkumulert (minus 313,9).
Netto rentebærende gjeld var NOK 1 187,2 mill (1 335,9) ved utgangen av andre kvartal. Finansiell leasing er inkludert i netto rentebærende gjeld med NOK 184,5 mill (214,8). Likviditetsreserven var NOK 1 162,3 mill (747,6).
I slutten av mai ble konsernets langsiktige lånefasilitet refinansiert. De nye låneavtalene har en samlet ramme på NOK 700 mill pluss SEK 900 mill, og en løpetid på tre år med mulighet for forlengelse inntil 2 år. I tillegg til en marginmatrise basert på konsernets fremmedkapitalprosent, er prisingen på finansieringen knyttet opp mot sentrale bærekraftsmålsettinger i konsernets strategiplan. Dette gjelder reduksjon i strømforbruk, økt sorteringsgrad for avfall og reduksjon i antall personskader. Bærekraftselementet i prisingen har kun en liten økonomisk konsekvens sammenlignet med marginmatrisen, men det er likevel et viktig steg i retning av å integrere satsningen på bærekraft enda tettere sammen med den operative virksomheten. På samme måte som tidligere varierer tilgjengelig låneramme i takt med de naturlige svingningene i konsernets kapitalbinding over året.
I slutten av juni signerte konsernet også en sju års låneavtale på NOK 200 mill med Nordic Investment Bank. Forutsetningen for lånet var gjennomføring av et knippe investeringsprosjekter hvor bærekraft var et sentralt element. Investeringen i ny energisentral og pelletsfabrikk på Sokna utgjorde hoveddelen av grunnlaget for lånet.
Egenkapitalen ved utgangen av andre kvartal var NOK 2 548,1 mill (2 341,1) som tilsvarer NOK 19,67 (18,07) per aksje. Egenkapitalandelen var 40,9 prosent (38,8). Utbyttet for foregående år på NOK 0,72 (1,74) per aksje, totalt NOK 93,3 mill (225,4) ble utbetalt og belastet egenkapitalen i andre kvartal. Deler av konsernets egenkapital er knyttet til eierskapet i utenlandske datterselskaper, hovedsakelig i Sverige, og er dermed eksponert mot variasjoner i valutakursene. Omfanget og konsekvensene av sannsynlige kursvariasjoner ligger innenfor en akseptabel risikoramme. I andre kvartal medførte kursvariasjonene en urealisert endring av egenkapitalen på NOK 0,4 mill (minus 6,0). Akkumulert var endringen NOK 132,2 mill (minus 63,9). Omkring halvparten av konsernets eiendeler er bokført i SEK. Totalbalansen endrer seg derfor også med valutakursen, og egenkapitalandelen i prosent blir dermed mindre påvirket av kurssvingninger enn den nominelle egenkapitalen.
Covid-19 pandemien har endret framtidsutsiktene og medført betydelig større usikkerhet enn ved inngangen til året. I juni-utgaven av rapporten «World Economic Outlook» anslår IMF at verdensøkonomien vil krympe med 4,9 prosent i 2020, mens det i aprilutgaven av samme rapport ble anslått en reduksjon på 3,0 prosent. Pandemiens negative påvirkning på verdensøkonomien i første halvår ble større enn man så for seg i en tidlig fase, og forventningene til gjeninnhentingen har også blitt dempet. IMF anslår nå en vekst i verdensøkonomien på 5,4 prosent i 2021, noe som er 0,4 prosentpoeng lavere enn anslaget fra april 2020.
Både usikkerhet og utfallsrom er imidlertid store, og gjør det nødvendig å planlegge for flere ulike scenarier. Moelven har så langt ikke vært vesentlig negativt berørt direkte med hensyn til leveransevolumer og inntjening, men det må forventes og planlegges for at påvirkningen kan øke på sikt. Konsernet har så langt det lar seg gjøre innført tiltak både for å bidra til å begrense smitte i samfunnet generelt og å beskytte egne ansatte og virksomheten mot driftsforstyrrelser som følge av pandemien. Det er innført reguleringer med hensyn til reisevirksomhet, større forsamlinger, hygiene etc. Produksjonsrutiner er så langt det har latt seg gjøre tilrettelagt slik at driften av virksomheten i minst mulig grad blir berørt uten at det går ut over sikkerheten til de ansatte.
For Moelvens tremekaniske virksomhet forventes det at etterspørselen etter skurlast på eksportmarkedene fortsatt vil variere geografisk og i sum kunne falle noe utover i andre halvår. Omfanget avhenger både av smitteutbredning, markedsadgang, logistikk og utvikling i etterspørsel nedstrøms i verdikjeden. NOK og SEK svekket seg betydelig mot de viktigste eksportvalutaene i første kvartal, og kursene ligger fortsatt på nivåer som sikrer god konkurransekraft på eksportmarkedene.
Innen byggevarehandelen i Skandinavia forventes et godt aktivitetsnivå i tredje kvartal. Igangsettingen av nye byggeprosjekter ventes å holde seg lavt, men behovet for trevarer til ferdigstillelse av påbegynte prosjekter vil bidra til fortsatt tilfredsstillende etterspørsel. Innen privatmarkedet forventes fortsatt høy aktivitet innen rehabilitering, ombygging og tilbygg å opprettholde en god etterspørsel. Mot slutten av andre halvår vil fallet i nybyggingsaktiviteten påvirke etterspørselen negativt, selv om dette til dels kan bli kompensert av økt aktivitet innen offentlige byggeprosjekter.
Byggsystemdivisjonen har uavhengig av Covid-19 pandemien hatt et lavere aktivitetsnivå enn ønskelig innen enkelte forretningsområder, og har derfor allerede redusert produksjonskapasiteten noe. I første halvår har det vært flere eksempler på at nye byggeprosjekter, spesielt til boligformål, utsettes. Dette forventes å fortsette, og vil få større påvirkning etter hvert som pågående prosjekter ferdigstilles.
Tømmerlagrene og forsyningssituasjonen i Moelvens geografier er ved inngangen til tredje kvartal 2020 god i både Norge og Sverige. Det forventes fortsatt god tilgang på råstoff.
Konsernets sammensetning, med divisjoner som påvirkes ulikt av konjunktursvingninger og enheter som opererer på ulike markeder, gir konsernet et godt utgangspunkt for å gjøre tiltak og forbedringer som motvirker de negative konsekvensene av Covid-19 pandemien.
Konsernet har en langsiktig målsetting om en avkastning på sysselsatt kapital på 13 prosent over en konjunktursyklus, men styret forventer ikke å nå dette målet for 2020.
Prosessen med refinansiering av konsernets langsiktige gjeld ble fullført i andre kvartal. Styret anser soliditet og langsiktig likviditetstilgang som tilstrekkelig til å kunne gjennomføre nødvendige tiltak for å møte de negative påvirkningene fra Covid-19 pandemien. For 2020 samlet forventer styret et økt aktivitetsnivå og resultat som er bedre enn for 2019.
Vi bekrefter at det ureviderte, sammedratte halvårsregnskapet for perioden 1. januar til 30. juni 2020 er utarbeidet i samsvar med IAS 34 Delårsrapportering og at opplysningene i regnskapet etter vår beste vurdering gir et rettvisende bilde av foretakets og konsernets eiendeler, gjeld, finansielle stilling og resultat. Vi bekrefter videre at styrets beretning gir en rettvisende oversikt over viktige begivenheter i regnskapsperioden og deres innflytelse på halvårsregnskapet, av de mest sentrale risiko- og usikkerhetsfaktorer virksomheten står overfor og av vesentlige transaksjoner med nærstående.
Moelven Industrier ASA
Moelv, den 27. august 2020
Olav Fjell, Styreleder | Gudmund Nordtun, Nestleder | Ingvild Storås, Styremedlem |
Lars-Håkan Karlsson, Styremedlem | Martin Fauchald, Styremedlem | Olav Breivik, Styremedlem |
Kristin H. Holth, Styremedlem | Morten Kristiansen, Konsernsjef |
Moelven Industrier ASA er et allmennaksjeselskap registrert i Norge. Selskapets hovedkontor er lokalisert i Industriveien 2, 2390 Moelv, Norge. Konsernregnskapet for andre kvartal 2020, avsluttet 30. juni 2020, omfatter Moelven Industrier ASA og dets datterselskaper (sammen referert til som “konsernet”) og konsernets andeler i tilknyttede selskaper. Regnskapstallene er ikke reviderte. Årsregnskapet for 2019 er tilgjengelig på www.moelven.no.
Konsernregnskapet for andre kvartal 2020 er utarbeidet i samsvar med kravene i IAS 34 “Delårsrapportering” som er godkjent av EU. Delårsregnskapet omfatter ikke all informasjon som kreves i et fullstendig årsregnskap og bør leses i sammenheng med konsernregnskapet for 2019. Det konsoliderte kvartalsregnskapet ble godkjent av styret 27. august 2020.
Regnskapsprinsippene benyttet i kvartalsregnskapene for 2020 er de samme som i konsernregnskapet for
2019. Valutakurser i konsolideringen er hentet fra Norges Bank.
Utarbeidelse av kvartalsregnskap inkluderer vurderinger, estimater og forutsetninger som både påvirker hvilke regnskapsprinsipper som anvendes og rapporterte beløp for eiendeler, forpliktelser, inntekter og kostnader. Faktiske beløp kan avvike fra estimerte beløp. Ved utarbeidelsen av kvartalsregnskapet har ledelsen lagt til grunn de samme kritiske vurderinger relatert til anvendelse av regnskapsprinsipper som ble lagt til grunn for konsernregnskapet for 2019, og de viktigste kildene til estimatusikkerhet er de samme ved utarbeidelsen av kvartalsregnskapet som for konsernregnskapet for 2019.
Beregning av pensjonskostnader og pensjonsforpliktelse er gjort årlig av aktuar. I kvartalsregnskapet er pensjonskostnader og pensjonsforpliktelser basert på prognoser fra aktuar. Skattekostnaden er beregnet i hvert kvartalsregnskap basert på en forventet årlig skattekostnad.
Etterspørselen etter konsernets produkter og tjenester har normalt en variasjon gjennom året.
Dette innebærer lavsesong gjennom første kvartal, tiltagende aktivitet og høysesong utover i andre og tredje kvartal, og avtagende aktivitet i siste del av fjerde kvartal.
Som følge av årlige sesongvariasjoner i råstofftilgang og markedsaktivitet, varierer konsernets arbeidskapital med NOK 300 – 400 mill. fra høyeste punkt i mai/juni til det laveste i november/desember.
Konsernets salgsinntekter fordelt på geografisk marked:
Note 7 - Salgsinntekter fordelt på geografisk marked
Note 7 - Salgsinntekter fordelt på geografisk marked
Note 8 - Varige driftsmidler, immaterielle eiendeler og goodwill
Note 9 - Finansielle instrumenterVarige driftsmidler, immaterielle eiendeler og goodwill
*Nivå 1: Notert pris i et aktiv marked for en identisk eiendel eller forpliktelse.
Nivå 2: Verdsettelse basert på andre observerbare faktorer enn notert pris (brukt i nivå 1) enten direkte eller indirekte utledet fra priser for eiendelen eller forpliktelsen. Eiendeler og forpliktelser verdsatt etter denne metoden er hovedsakelig finansielle instrumenter til sikring av fremtidige kontantstrømmer i fremmed valuta, renter og elektrisk kraft. Markedsverdien er differansen mellom det finansielle instrumentets verdi i henhold til inngått kontrakt og hvordan et tilsvarende finansielle instrument prises på balansedagen. Balansedagens markedspriser baseres på markedsdata fra Norges Bank, ECB, Nasdaq OMX og den finansielle kontraktsmotparten.
Nivå 3: Verdsettelse basert på faktorer som ikke er hentet fra observerbare markeder (Ikke-observerbare forutsetninger). Verdsettelsesmetoden er benyttet i svært lite omfang og kun for ikke børsnoterte aksjer. Siden markedsverdi ikke er tilgjengelig er forventet fremtidig kontantstrøm fra aksjene benyttet som estimat.
Divisjonene er inndelt etter Moelvens tre kjernevirksomheter; Timber (industrivare), Wood (byggevare) og Byggsystemer (prosjekt). I tillegg er det en divisjon "øvrig" der resterende enhetene inngår. Divisjonene er bygget opp omkring selvstendige datterselskaper med aktiviteter klart definert innenfor divisjonene. Alle transaksjoner mellom divisjonene gjennomføres til normale forretningsmessige vilkår. Inndelingen i divisjoner avviker fra den formelle juridiske eierstruktur. Se konsernregnskapet for 2019 for ytterligere informasjon om segmentinformasjon. Videre følger en avstemming av resultat før skatt i de rapporteringspliktige segmentene og foretakets resultat før skatt.
På enkelte områder innenfor den ordinære virksomheten til konsernet gjøres det transaksjoner med eierne. Dette gjelder blant annet kjøp av tømmer, hvor de norske skogeierandelslagene er leverandør. Her skal prinsippet om armlengdes avstand legges til grunn. Der hvor andre aktører kan tilby bedre priser og/eller betingelser, vil disse bli benyttet. Av Moelvens samlede innkjøpsbehov av tømmer på 4,4 mill. m3fub kommer cirka 42 prosent av volumet via de norske skogeierandelslagene.
Moelven har lang tradisjon for å drive sin virksomhet i overensstemmelse med alle lover og etiske retningslinjer i næringslivet, og er av den oppfatning at konkurranse er positivt for alle næringslivets parter. For å bidra til å opprettholde denne kulturen, er det utarbeidet etiske retningslinjer og retningslinjer for overholdelse av Konkurranselovgivningen.
Det har ikke inntruffet hendelser etter rapporteringsperioden som har betydning for kvartalsregnskapets innregnede inntekter, kostnader, eiendeler eller gjeld.